Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Pierogi z soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pierogi z soczewicą robię często, za każdym razem dodając inne dodatki. Stosowałam różne gatunki soczewicy ale najbardziej odpowiada mi czerwona, gotuje się najszybciej.

Pierogi z soczewicą

Składniki:

Pierogi z soczewicą

 

  • Na ciasto pierogowe
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli
  • Na farsz
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 5 dag żółtego sera
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 bazylii
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z soczewicą
Soczewicę opłukać, zalać wodą około 2 cm ponad powierzchnię. Dodać sol, kminek i bazylię, można też dodać oregano, ziele prowansalskie - za każdym razem uzyskamy trochę inny smak. Gotować soczewicę przez około 15-20 minut. Zblendować lub tylko rozetrzeć łyżką, ja wolę gdy jest trochę całych ziarenek. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Soczewicę wymieszać z cebulką i częściowo przestudzić. Ser żółty zetrzeć na tarce, dodać do farszu, przyprawić solą i pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać. Zagnieść ciasto pierogowe z podanych składników. Rozwałkować i wyciąć kółka. Na każdy nałożyć łyżkę farszu, zlepić brzegi. Ugotować porcjami w osolonej wodzie, około 3 minuty po wypłynięciu.