SUPERPRZEPIS

Pierogi z soczewicą i oscypkiem

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Pierogi z soczewicą i oscypkiem Więcej zdjęć (4)

Polecam pyszne, zdrowe i bardzo sycące pierogi z soczewicą i oscypkiem.

Składniki:

Pierogi z soczewicą i oscypkiem

 

  • 250g mąki,
  • 1 łyżka oliwy,
  • letnia woda,
  • 100g zielonej soczewicy,
  • 1-2 małe oscypki (około 150-200g),
  • 1 mała cebula,
  • pęczek szczypiorku,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka papryka

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z soczewicą i oscypkiem
Soczewicę gotujemy do miękkości studzimy. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy. Szczypior siekamy. Ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Jeżeli bardzo lubicie oscypka możecie dodać go więcej, wedle uznania. Łączymy ze sobą wszystkie składniki farszu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, słodką papryką. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy oliwę oraz wlewamy stopniowo wodę zagniatając ciasta. Dajemy tyle wody, ile zabierze ciasto. Ciasto powinno być elastyczne, nieklejące się. Ciasto rozwałkowujemy cienko podsypując mąką, szklanką wycinamy koła i nakładamy porcję farszu. Zlepiamy pieroga i gotujemy w wodzie około 2-3 minuty od wypłynięcia. Podajemy posypane szczypiorkiem lub podsmażoną cebulką, ewentualnie posypujemy jeszcze startym serem. Pierogi można podać z ulubionym sosem. Smacznego :)
Pierogi z soczewicą i oscypkiem
Łączymy ze sobą wszystkie składniki farszu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, słodką papryką.
Pierogi z soczewicą i oscypkiem
Ciasto rozwałkowujemy cienko podsypując mąką, szklanką wycinamy koła
Pierogi z soczewicą i oscypkiem
nakładamy porcję farszu. Zlepiamy pieroga i gotujemy w wodzie około 2-3 minuty od wypłynięcia