Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Pierogi z soczewicy i mięsa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Dobre z samej soczewicy, dobre też z samego mięsa, ale jeszcze lepsze gdy połączone oba te składniki.

Pierogi z soczewicy i mięsa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z soczewicy i mięsa

ciasto pierogowe

  • 30 dag mąki
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka ciepłej wody

nadzienie

  • 50 dag gotowanego mięsa
  • 1 szklanka soczewicy
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pierogi z soczewicy i mięsa
Soczewicę wypłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą około 2 cm ponad powierzchnię soczewicy. Ugotować do miękkości, około 20 minut. Wystudzić.

Mięso gotowane, np, pozostałe po gotowaniu rosołu, zmielić razem z soczewicą i podsmażoną cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.

Z podanych składników zagnieść ciasto pierogowe, rozwałkować, wycinać kółka i przy pomocy foremki lub ręcznie zlepić pierogi.

Wrzucać partiami na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oliwy. Gotować około 5 minut od wypłynięcia na wierzch.
Pierogi z soczewicy i mięsa
Mięso, soczewica i cebula razem zmielone
Pierogi z soczewicy i mięsa
Pierogi robione przy pomocy foremki do pierogów
Pierogi z soczewicy i mięsa
Zrobione pierogi przygotowane do gotowania
Pierogi z soczewicy i mięsa
Po ugotowaniu dobrze jest podsmażyć je na tłuszczu