nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Pierogi z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszny obiad na słodką deserową nutę zarówno świetny dla dorosłych, jak i dla dzieci. Pierogi pysznie smakują same, jak i z dodatkiem śmietany, jogurtu, czy słodkiej śmietanki, serka.

Pierogi z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z truskawkami

 

  • 300g mąki plus trochę do podsypywania przy wałkowaniu
  • 0,5 szklanki wody plus woda do gotowania pierogów
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki oleju
  • truskawki
  • 1 łyżka białego cukru
  • cukier waniliowy
  • aromat waniliowy

Sposób przygotowania:

Pierogi z truskawkami
Mąkę przesypać do miski. Dodać do niej jajko i olej. Dolać do wszystkich składników wodę i ręcznie zagnieść ciasto. Ciasto zagniatać, aż będzie sprężyste i będzie odchodziło od rąk. Do garnka wlać wodę i nastawić wodę na gotowanie, w trakcie gotowania wody dodać do niej kilka kropel aromatu waniliowego. Opłukane truskawki pokroić na niezbyt małe kawałki. Posypać pokrojone truskawki białym cukrem i około 2 łyżeczkami cukru waniliowego. Przygotowane pierogowe ciasto rozwałkowywać na stolnicy podsypanej mąką za pomocą wałka. W rozwałkowany cieście szklanką wycinać koła. Na każdy okrągły, wycięty placek nakładać trochę słodkich truskawek. Sklejać pierogi formując na ich złączeniach swojego rodzaju falbankę. Ulepione pierogi nadziane truskawkami wkładać na wrzącą, gotującą się wodę. Wyławiać pierogi za pomocą łyżki cedzakowej, gdy wypłyną, gdy będą unosić się na powierzchni wody.
Pierogi z truskawkami
Zagniecione, przygotowane ciasto na pierogi.
Pierogi z truskawkami
Ciasto na pierogi podczas wałkowania oraz pokrojone i posłodzone truskawki,które będą nadzieniem do pierogów.
Pierogi z truskawkami
Wycinane w cieście za pomocą szklanki kółka, na której są nakładane truskawki, a potem wszystko jest zlepiane w pieroga.
Pierogi z truskawkami
Ulepione pierogi z truskaskawkami podczas ich gotowania we wrzącej wodzie.