Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Pierogi z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne pierożki z truskawkami na obiad

Pierogi z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z truskawkami

 

  • Ciasto
  • jajko -1 szt
  • mąka -500 g
  • olej -1 łyżka
  • sól
  • woda ciepła -1,5 szkl
  • Nadzienie
  • truskawki -700 g
  • Do polania pierogów
  • jogurt naturalny -1
  • cukier -2 łyżki

Sposób przygotowania:

Pierogi z truskawkami
CIASTO: Do miski dodać jajko, szczyptę soli. Ubić z letnią wodą. Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić wgłębienie, wlać ubite jajko z wodą, zagnieść ciasto. Wyrobić dobrze ciasto na stolnicy. Do wyrobionego ciasta dodać olej i jeszcze raz wszystko wyrobić. Ciasto nakryć ściereczką, aby nie wysychało, odstawić na 30 minut. Następnie ciasto wałkować i wykroić specjalną foremką do pierogów. NADZIENIE: Truskawki umyć, osączyć, usunąć szypułki. Na każdym krążku z ciasta, położyć po jednej truskawce, dobrze zlepiać. Pierogi wrzucać na wrzącą i osoloną wodę, gotować 3 minuty, od wypłynięcia pierogów na wierzch. POLEWA Połowę truskawek włożyć do miksera, wlać jogurt naturalny, wsypać cukier, zmiksować. Pierogi wybierać łyżką cedzakową na talerze, polewać polewą truskawkową.
Pierogi z truskawkami
Truskawki umyte osączone zotaną pozbawione szypułek
Pierogi z truskawkami
Ciasto na pierogi zagniecione rozwałkowane i wykrojone
Pierogi z truskawkami
Na każdym wyciętym krążki ułożono truskawkę i dobrze zlepiono pierogi
Pierogi z truskawkami
Z truskawek i jogurtu przygotowano polewę truskawkową