Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Pierogi z truskawkami musem i czekoladą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszna propozycja pierogów z truskawkami w niecodziennym wydaniu. Spróbujcie takich z musem i czekoladą. Życzę smacznego.

Pierogi z truskawkami musem i czekoladą

Składniki:

Pierogi z truskawkami musem i czekoladą

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • pół łyżeczki soli
  • około 1 szklanka ciepłej wody

Mus:

  • 30 dag świeżych truskawek
  • 30 dag serka homogenizowanego waniliowego

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Pierogi z truskawkami musem i czekoladą
1. Ciasto: Z podanych składników stopniowo dolewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto, ciasto odstawiamy na pół godziny żeby odpoczęło. Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawamy krążki.

2. Formowanie pierogów: Truskawki myjemy, bardzo dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie na każdy krążek nakładamy po kawałku truskawki i zlepiamy pierogi.

3. Tak wykonane pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i lekko studzimy.

4. Mus: Truskawki na mus myjemy i dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i razem z serkami miksujemy blenderem na gładki mus.

5. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach.

6. Na talerze nakładamy porcje musu, pierogów i posypujemy czekoladą. Podajemy.

7. Życzę smacznego.



Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wychodzi około 40 pierogów.