Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pierogi z wątróbką z drobiu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Zamiast wędzonego boczku, pierożki można okrasić masłem z przesmażoną cebulą.

Pierogi z wątróbką z drobiu

Składniki:

Pierogi z wątróbką z drobiu

 

  • 2 szkl mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2/3 szkl mleka
  • 3 łyżki oliwy
  • 60 dag wątróbki z drobiu
  • 2 jajka gotowane na twardo
  • 3 cebule
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżka smalcu
  • 10 dag wędzonego boczku

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z wątróbką z drobiu
Na stolnicę przesiać mąkę, wbić jajko, wlać ciepłe mleko i wyrobić miękkie ciasto. Wątróbkę umyć, oczyścić i usmażyć na 2 łyżkach oliwy razem z 2 cebulami. Jajka,wątróbkę z cebulą zmielić w maszynce, przyprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm i szklanką wycinać krążki. Na każdy krążek ciasta nakładać farsz, składać na pół i starannie zlepiać brzegi. Gotować we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy przez 2 minuty od chwili wypłynięcia na wierzch. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać okraszone stopionym na smalcu boczkiem z cebulką.