SUPERPRZEPIS

Pierogi z wędzonym boczkiem

  • ewasng
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Pierogi z wędzonym boczkiem Więcej zdjęć (4)

Całkiem inny pomysł na pierogi

Składniki:

Pierogi z wędzonym boczkiem

 

  • Ciasto:
  • 20 dag mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki ciepłek wody
  • Nadzienie:
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 jajka na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • pieprz
  • 1 łyżka masła
  • Ponadto:
  • 1 mała cebulka
  • 70 g kiełbasy cienkiej
  • 1 łyżka smalcu

Sposób przygotowania:

Pierogi z wędzonym boczkiem
Boczek przepuścić przez maszynkę do mięsa. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Do boczku dodać cebulę, pokrojone w kostkę jajka, jajko surowe, bułkę tartą, majeranek i pieprz. Wymieszać. Do mąki dodać sól, jajko i stopniowo wodę. Wyrobić ciasto. Z ciasta formować średniej wielkości kulki i rozwałkować na okrągłe placki. Następnie nakładać farsz i zlepiać pierogi. Kiełbasę pokroić w kostkę i razem z posiekaną w kostkę cebuką przesmażyć na smalcu. Pierogi gotować w osolonym wrzątku ok 3 minut od wypłynięcia. Polać kiełbaską.
Pierogi z wędzonym boczkiem
Boczek wędzony przepuścić przez maszynkę do mięsa i przełożyć na talerz
Pierogi z wędzonym boczkiem
Do boczku dodać cebulę, pokrojone w kostkę jajka i surowe jajka
Pierogi z wędzonym boczkiem
Ciasto na pierogi wypełnić boczkowym farszem i zlepić