Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Pierogi ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

rewelacyjne pierogi na słodko

Pierogi ze śliwkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pierogi ze śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Pierogi ze śliwkami
Do mąki dodajemy jajko, sól oraz ciepłą, przegotowaną wodę – zagniatamy ciasto, które następnie dokładnie wałkujemy i wycinamy z niego duże krążki (np opakowaniem po śmietanie lub jogurcie, które ma szeroką górę, ponieważ krążek musi być dość wielki by zmieściła się do niego śliwka:). Śliwki myjemy, przekrawamy na połówki i wyjmujemy z nich pestki, na każdym z krążków układamy na środku pół śliwki i zlepiamy pierogi, które gotujemy do miękkośći przez ok 5-6 minut od chwili wypłynięcia na wierzch. Pierogi polewamy rozpuszczonym masłem i posypujemy cukrem.
Pierogi ze śliwkami
pierogi przed lepieniem, przygotowane do sklejania.
Pierogi ze śliwkami
Pierogi gotujemy nie dłuzej jak godzinie po ich zrobieniu