Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Pierogi ze szparagami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciekawy pomysł na wykorzystanie białych szparag

Pierogi ze szparagami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi ze szparagami

 

 

  • Farsz:
  • 2 cebule
  • pół kilo szparagów
  • pieprz, sól
  • łyżeczka oregano
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka serka śmietankowego/mascarpone
  • łyżka masła

Sposób przygotowania:

Pierogi ze szparagami
Obieramy szparagi i gotujemy je do miękkości. Z mąki, jajka, soli rozpuszczonej w szklance wody ugniatamy i rozwałkowujemy ciasto na pierogi. Cebulę kroimy w kostkę, następnie delikatnie podsmażamy. Kroimy szparagi, dodajemy na patelnie, przyprawiamy pieprzem, sola, ziołami i pokrojonym drobno czosnkiem. Dodajemy serek i utrzymujemy na ogniu tak długo aż wszystko będzie miękkie. Nakładamy farsz do każdego pieroga i zagniatamy. Wrzucamy do wrzątku i wyjmujemy jak będzie pływał po wierzchu.
Pierogi ze szparagami
Gotujemy szparagi do miękkości i kroimy
Pierogi ze szparagami
Cebulkę kroimy w drobną kostkę i lekko smażymy z masłem
Pierogi ze szparagami
Dodajemy na patelnie szparagi oraz serek
Pierogi ze szparagami
Przygotowane pierogi wrzucamy do wrzątku