domagi

domagi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Pierogi ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Jest wiosna, chcemy być lżejsi i mieć lżej na talerzu, moja propozycja to pyszne pierogi ze szpinakiem i serem feta.

Pierogi ze szpinakiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pierogi ze szpinakiem

Farsz

  • 350 gram szpinaku (może być mrożony)

 

  • 1 duża cebula;

 

 

 

  • łyżka świeżego posiekanego oregano;

 

 

Pierogi

 

  • 1 żółtko;

 

  • łyżeczka oleju;

 

 

  • 3/4 szklanki gorącej wody (może być trochę mniej, należy kontrolować ciasto)

Sposób przygotowania:

Pierogi ze szpinakiem

Farsz

Czosnek i cebulę posiekać w drobną kostkę, rozgrzać olej na patelni i usmażyć czosnek z cebulą na złoto. Szpinak umyć, drobno posiekać, wrzucić do cebuli i smażyć do miękkości. Patelnie zdjąć z gazu, dodać pokruszony ser i oregano, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku.

Pierogi

Zagnieść ciasto z mąki, żółtka, oleju i wody. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Wałkować ciasto na grubość około 3 mm i wykrawać okręgi. Na każde kółko nakładać po łyżce farszu, zlepiać dokładnie brzegi. Gotować w lekko osolonej wodzie z łyżką oleju około 5 minut od wypłynięcia.

Pierogi ze szpinakiem
Wypełnione po brzegi szpinakiem i fetą podane z ruskimi
Pierogi ze szpinakiem
Pyszne pierogi ze szpinakiem posypane prażoną cebulką