rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Pierogi ze szpinakiem i porem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Na takiego pierogi nachodziło mnie już od pewnego czasu, ale ciągle wypadało coś innego... Są jednak bardzo smaczne, więc na pewno jeszcze kiedyś je zrobię:)

Pierogi ze szpinakiem i porem

Składniki:

Pierogi ze szpinakiem i porem

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki letniej przegotowanej wody
  • 1 małe jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • szczypta kurkumy

 

  • Farsz:
  • 100g szpinaku rozdrobnionego (mrożony)
  • 100g serka ricotta
  • 50g pokrojonego w pół talarki pora
  • szczypta soli

 

  • Kilka łyżek śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

Pierogi ze szpinakiem i porem
Ciasto: Mąkę przesiewamy, solimy i dodajemy odrobinę kurkumy. Wbijamy jajko i powoli dolewamy przegotowaną wodę ciągle siekając całość nożem. Wyrabiamy ciasto, wałkujemy na grubość ok 3mm i kroimy na kwadraty (ok. 4x4cm).
Farsz: Odmrożony szpinak łączymy z pokrojonym porem i serkiem ricotta. Doprawiamy solą do smaku. Na każdym kwadracie dajemy po odrobinie farszu i zlepiamy. Możemy dodatkowo przygnieść boki widelcem. Pierogi wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę i gotujemy ok 3 minuty od momentu jak wszystkie wypłyną na wierzch. Podajemy polane śmietanką 30%.

By farsz był twardszy należy odcedzić rozmrożony szpinak przed połączeniem go z ricottą.