ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Pierogi ze szpinakiem i serem białym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne pierogi na smaczny obiadek dla miłośników szpinaku, ale nie tylko.

Pierogi ze szpinakiem i serem białym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi ze szpinakiem i serem białym

 

  • na ciasto:

 

  • 500 g mąki
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 łyżka masła

 

  • na farsz:

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi ze szpinakiem i serem białym
Mąkę wysypujemy do miski, dodajemy łyżkę masła i szklankę gorącej (!) wody. Zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 3-5 mm. Przygotowujemy farsz: ser rozgniatamy widelcem. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, na tym maśle rumienimy posiekaną drobno cebulę. Wrzucamy szpinak, dusimy go pod przykryciem, gdy się rozmrozi dodajemy kumin, sól i pieprz. Smażymy jeszcze kilka minut, lekko studzimy i łączymy szpinak z serem (najlepiej całość przepuścić przez maszynkę do mięsa). Wszystko mieszamy, w razie konieczności doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Z ciasta wykrawamy krążki (np. za pomocą szklanki). Na każdym krążku układamy porcję farszu, lepimy pieróg. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, od momentu wypłynięcia na wierzch kilka minut. Smacznego!
Pierogi ze szpinakiem i serem białym
Szpinak doprawiamy egzotyczną przyprawą kumin.
Pierogi ze szpinakiem i serem białym
Maszynka do mięsa jest urządzeniem które ułatwi nam przygotowanie tej potrawy.
Pierogi ze szpinakiem i serem białym
Gotowy farsz doprawiamy według uznania za pomocą soli i pieprzu.
Pierogi ze szpinakiem i serem białym
Porcje farszu układamy na krążkach z ciasta.