Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na dania z jagodami

Pierogi zebry z jagodami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Pyszne pierogi z nadzieniem z jagód i twarogu, a do tego ciasto w paski.

Pierogi zebry z jagodami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi zebry z jagodami

 

 

  • FARSZ:
  • 250g twarogu
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 l jagód

 

Sposób przygotowania:

Pierogi zebry z jagodami
Składniki na ciasto podzielić na 2 części. Jedna będzie biała, a do drugiej dodać 2 łyżki wody i kakao-wymieszać z mąką. Zagnieść oba ciasta. Najlepiej zacząć od jasnej części. Rozwałkować ciasta na ok 3 mm nadając im w miarę jednakowe kształty. Posmarować powierzchnię ciasta wodą i położyć na nim dokładnie drugie. Powierzchnię ciasta również posmarować wodą. Kolejność kolorów nie jest ważna. Dokładnie i ciasno zwinąć ciasto w rulon. Trochę rekami rozciągnąć rulon, jak przy robieniu kopytek. Zawinąć ciasto w ściereczkę i odstawić na ok 10min. W tym czasie można przygotować FARSZ: twaróg rozgnieść widelcem, dodać cukry i połowę jagód. Wymieszać rozgniatając jagody. Wsypać resztę owoców i już delikatniej wymieszać. Przygotowane ciasto pokroić w krążki o grubości ok 5mm. Rozwałkować lub wyrobić w palcach. Kłaść niewielką ilość farszu, zlepiać. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Smacznego
Pierogi zebry z jagodami
Przygotować ciasto jasne i ciasto ciemne.
Pierogi zebry z jagodami
Na posmarowane wodą ciasto nakładamy drugie.
Pierogi zebry z jagodami
Zrolowane ciasto kroimy w 5mm krążki i rozwałkowujemy.
Pierogi zebry z jagodami
Na każdy krążek wykładamy niewielką ilość farszu.