Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Pierogarnia u Buni

Pierogowe figle z gremolatą :

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Dawno zbierałam się by zrobić Gremolatę .W zasadzie używam wszystkich jej składników tyle , ze nie razem .

Pierogowe figle z gremolatą :

Składniki:

Pierogowe figle z gremolatą :

 

  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • szczypta kurkumy dla koloru
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów

 

  • Farsz :
  • 2 szklanki zmielonego mięsa z gotowanego kurczaka
  • 2 cebule drobno pokrojone i usmażone na złoto
  • 2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli
  • bazylia
  • oregano
  • majeranek
  • sól
  • pieprz mielony
  • do posypania gremolada ( z natki pietruszki, czosnku i skórki cytrynowej )
  • do polania skwareczki z wędzonki

 

Sposób przygotowania:

Pierogowe figle z gremolatą :
-przygotować farsz z miesa i cebulki , a potem doprawić go bazylią, majerankiem, oregano, solą i pieprzem mielonym-nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .-wsypać mąkęi kurkumę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .-ciasto rozwałkować i wycinać szklanką kółka ( wyjdzie ok 35 - 40 sztuk )-układać na wysypanej mąka tacce-gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.Podawać z Gremolatą i skwareczkami z wędzonki .Jeśli nie gotujemy pierogów bezpośrednio po zrobieniu , lub robimy ich większą ilość to tackę z pierogami trzeba przykryć ściereczką lub folią spożywczą by ciasto nie obeschło.Jeśli chcemy pierogi zamrozić to po ugotowaniu powinny ostygnąć , potem trzeba je lekko natłuścić roztopionym masłem lub olejem i dopiero układać na papierowej tacce lub w pojemniku pojedynczą warstwą ( jeśli chcemy zamrozić więcej to na pierwszej warstwie trzeba położyć folię a dopiero na niej następne pierogi ).Tak ułożone pierogi nie skleją się .Jeśli chcemy ugotowane pierogi podsmażyć na rumiano to lepiej jest ugotować je wcześniej , ostudzić , przykryć folią spożywczą i tak zostawić do chwili podsmażenia ( świeżo ugotowane pierogi rozpadają się w czasie podsmażania ).