jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Książka Kucharska: Sylwestrowe przekąski i zakąski

Pierożki do barszczu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pierożki można odgrzewać w piekarniku. Podajemy je do barszczu czerwonego.

Pierożki do barszczu

Składniki:

Pierożki do barszczu

 

 

  • Farsz:
  • 250 dag mielonego mięsa,
  • 150 dag kapusty białej,
  • 1 cebula, i ząbek czosnku
  • Sól pieprz do smaku.

 

Sposób przygotowania:

Pierożki do barszczu
Drożdże rozcieramy z łyżką śmietany i cukrem. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy tłuszcz i razem siekamy. Dokładamy rozrobione drożdże oraz pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na około 40 minut do podrośnięcia przykryte ściereczką.Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 3 mm . Wykrawamy z niego koła i nakładamy nadzienie. Sklejamy pierożki. Smarujemy białkiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy około 25 minut do zrumienienia. FARSZ: Kapustę gotujemy, odcedzamy, studzimy i drobno kroimy. Cebule kroimy w kostkę, rumienimy na oleju. Dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso. Razem smażymy. Dokładamy kapustę i doprawimy do smaku. Gotowy farsz studzimy i napełniamy nim pierożki.