marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pierożki francuskie z warzywami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciasto francuskie wyjąć i rozmrozić,a potem rozwałkować.Wykra- -wać kwadraty,nadziewać mieszanką warzywną,skleić mocno, posypać solą.Piec.

Pierożki francuskie z warzywami.

Składniki:

Pierożki francuskie z warzywami.

 

  • 400 g.ciasta francuskiego,
  • mieszanka różnych warzyw,m.in.groszek konserwowy,kukurydza
  • konserwowa,marchewka,pory w talarkach,
  • tłuszcz do blachy,
  • mąka do podsypania,
  • gruba sól do posypania pierożków lub biały sezam,
  • białko do posmarowania
  • starty czosnek,
  • szczypta ziół prowansalskich,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

Pierożki francuskie z warzywami.
Ciasto francuskie wyjąć i rozmrozić kilka godzin wcześniej,rozwał- -kować na stolnicy,podsypanej mąką.Wykrawać radełkiem średnie kwadraty.Marchewkę i pory oczyścić,opłukać i pokroić na talarki, jeśli są z mrożonek,to tylko rozmrozić,odsączyć z wody.Groszek i kukurydzę wyjąć z konserw,odsączając na sitku lub użyć te z mrożonek,obgotowując je 15 minut w osolonym wrzątku tak jak pory i marchew.Warzywa wyjąć z wywaru lub przelać je na sitko, wywar odlać do innego garnka.Warzywa zmieszać z ziołami i przyprawami.Nakładać po łyżeczce nadzienia na kwadrat z ciasta, zalepić po bokach,smarując je lekko białkiem.Wierzchy pierożków również posmarować białkiem,posypać grubą solą jodowaną czy sezamem.Ułożyć na natłuszczonej blasze pierożki,wstawić do nagrzanego do 200 st.C piekarnika i piec ok.25 min.Podawać na Sylwestra do barszczu.

Tagi:

zioła