Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Pierożki jagodowo- truskawkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Moje ulubione pierożki truskawkowo jagodowe. Mam nadzieję że każdy z was skusi się choć na jednego pierożka.

Pierożki jagodowo- truskawkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierożki jagodowo- truskawkowe

 

 

Sposób przygotowania:

Pierożki jagodowo- truskawkowe
Ciasto Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołeczek, dodać szczyptę soli, oliwę i ciepłą wodę. Zagnieść elastyczne ciasto na pierogi. Ciasto przykryć ściereczką aby nam nie obeschło. NADZIENIE: W tym czasie przygotowujemy owoce. Truskawki i jagody przebieramy z truskawek usuwami szypułki, myjemy owoce i osączamy na sicie. Osączone owoce przekładami do miski, dodajemy cukier, mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na placki, szklanką wykrawamy krążki, nakładamy na środek każdego krążka owoce i dobrze zlepiamy pierożki. Gotujemy pierogi we wrzącej i osolonej wodzie, trzy minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch. Wybieramy łyżką cedzakową na talerze. Podawać pierogi ze śmietaną i cukrem
Pierożki jagodowo- truskawkowe
Z podanych składników zagnieciono ciasto i wykrojono krążki
Pierożki jagodowo- truskawkowe
Na każdym krążku ułożono łyżeczkę owoców
Pierożki jagodowo- truskawkowe
Pierogi zostały dokładnie zlepione i będą gotowane
Pierożki jagodowo- truskawkowe
Truskawki przed umyciem i oszypułkowaniem