A.B.

A.B.

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 259]

Pierożki-słoneczna Italia

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

kolorowa kompozycja na talerzu

Pierożki-słoneczna Italia

Składniki:

Pierożki-słoneczna Italia

 

  • Ciasto pierogowe:
  • 30 dag mąki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • sól
  • wrzątek
  • Farsz:
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • 25 dag mięsa mielonego
  • ser parmezan
  • bazylia
  • sól i pieprz
  • oliwa
  • Dodatkowo:
  • ząbek czosnku
  • 0,5 cebuli
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Pierożki-słoneczna Italia
Mąkę parzymy wrzątkiem,dodajemy do przestudzonej sól i jajko z żółtkiem.Zagniatamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąkę.Przyrządzamy farsz: szynkę kroimy w cieniutkie paseczki,mielone przesmażamy z przyprawami na odrobinie oliwie.Dodajemy tarty ser parmezan na drobnych oczkach i bazylię,wszystko mieszamy.Rozwałkowujemy cieniutkie ciasto w za pomocą szklanki wykrawamy kółeczka,nakładamy farsz na środek i przykrywamy drugim sklejając brzegi tworząc słoneczko.Wrzucamy na gotującą się wodę z solą i łyżeczką oliwy,aby uniknąć klejenia się.Posiekaną cebulę i czosnek smażymy na oliwie.Całość układamy na liściu sałaty i pomidorach,polewając smażoną cebulką.Smacznego.