Kaja1

Kaja1

Kuchcik
[Przepisów: 1]

pierożki twarogowo-orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Na prawdę dobre pierożki.

pierożki twarogowo-orzechowe

Składniki:

pierożki twarogowo-orzechowe

 

  • 25 dag mąki
  • 3 całe jaja
  • 1 żółtko
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych
  • 1 łyżkę płatków migdałowych
  • 1 łyżkę laskowych
  • 20 dag pęczka bazylii
  • czosnek
  • 10 dag suszonych pomidorów w oleju
  • 1 szkl. śmietanki 30 %
  • sól,pieprz,olej

Sposób przygotowania:

pierożki twarogowo-orzechowe
.Cukier karmelizować dodając kilka łyżek wody.Wystudzić.Mąkę,dwa jaja i wystudzony karmel wyrobić na gładkie ciasto.Ciasto rozwałkować bardzo cienko na stolnicy i wykrajać szklanką kółka. Zmielony twaróg ,posiekane drobno orzechy i płatki migdałowe połączyć ze sobą,dodać drobno poszatkowaną bazylię,jedno żółtko i 1-2 posiekane ząbki czosnku.Całość doprawić solą i pieprzem. Każde kółko wycięte z ciasta posmarować rozmąconym jajkiem.Kulki farszu nakładać na kółko z ciasta drugim przykrywając.Usunąć dłonią nadmiar powietrza wokół kulek farszu i zlepić brzegi. Pierogi gotować w osolonym wrzątku z łyżką oleju przez 3 minuty od wypłynięcia. Na patelni podsmażyć drobno posiekane suszone pomidory z 3 ząbkami czosnku.Dodać olej z pomidorów i śmietankę,doprawić. Ugotowane pierożki polać sosem i podawać. Smacznego!