aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Pierożki z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 50
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bardzo dobre pierożki uroku nadają im jabłuszka :)

Pierożki z jabłkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierożki z jabłkiem

 

Sposób przygotowania:

Pierożki z jabłkiem
Jabłka myjemy, obieramy z łupki i usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Ser mielimy dwukrotnie. Z mąki pszennej, mielonego sera i margaryny robimy ciasto. Rozwałkowujemy go na 0,4 cm i wykrawamy szklanką kółka. Na kraj każdego krążka dajemy kawałek jabłka, składamy na pół i sklejamy po rogach. Układamy pierożki na blasze posmarowanej tłuszczem i pieczemy na rumiano w 180 stopniach około 30 minut. Ciepłe dekorujemy cukrem pudrem. Z podanej porcji wychodzi około 50 pierożków.
Pierożki z jabłkiem
Z margaryny, mielonego sera i mąki robimy ciasto.
Pierożki z jabłkiem
Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy szklanką kółeczka.
Pierożki z jabłkiem
Jabłka myjemy obieramy i kroimy na ósemki.
Pierożki z jabłkiem
Na każdy kawałek ciasta dajemy kawałek jabłka i sklejamy jak na zdjęciu.