Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

pierożki z kalafiorem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Gorąco polecam!Ekstra,oryginalny smak! Ciasto można kupić w Hipermarketach,pakowane w rulonie tak jak francuskie.

pierożki z kalafiorem

Składniki:

pierożki z kalafiorem

 

  • 1op.gotowego nie mrożonego ciasta na pizzę,
  • 1kalafior,
  • 4żółtka,
  • 1/4l.mleka,
  • 5dag.masła,
  • tarta gałka muszkatołowa,
  • 10dag.żółtego sera,
  • 8łyżek ziaren sezamu,
  • 3łyżki orzeszków pistacjowych,
  • sól

Sposób przygotowania:

pierożki z kalafiorem
Kalafior podzielić na różyczki,zalać mlekiem i 1szkl.wody,lekko posolić i gotować bez przykrycia 10min.Wyjąć łyżką cedzakową,osączyć.Cztery różyczki odłożyć,a resztę zmiksować z 2 żółtkami,przyprawić solą i tartą muszkatołową.Żółty ser zetrzeć,wsypać do masy z kalafiora,dodać orzeszki pistacjowe,wymieszać.Z ciasta na pizzę wyciąć około 12 kółek,na każdy nałożyć pocję farszu,skleić.Blachę wyłożyć pergaminem,ułożyć na nim pierożki.Pozostałe żółtka wymieszać z odrobiną wody,posmarować nimi pierożki i posypać ziarnem sezamu.Piec 15min.w 180"C.Polać stopionym masłem i udekorować różyczkami kalafiora.