pierniczkowo

pierniczkowo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Pierożki z kapustką i grzybkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepyszne pierożki nie tylko na Wigilię.

Pierożki z kapustką i grzybkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierożki z kapustką i grzybkami

 

  • CIASTO:
  • 1 kg mąki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka letniej wody
  • FARSZ:
  • 1,4 kg kapusty kiszonej
  • 30 g suszonych grzybów leśnych
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Pierożki z kapustką i grzybkami
Zagotowujemy wodę w garnku, wrzucamy wyciśniętą z nadmiaru soku kapustę i gotujemy. Odcedzamy, przestudzoną kapustę wyciskamy z wody i smażymy partiami na patelni od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliła. Grzyby zalewamy wrzątkiem i gotujemy. Po 5 minutach płuczemy, odlewamy wodę, wlewamy świeżej i gotujemy dalej. Gdy grzyby będą ugotowane odlewamy i odciskamy nadmiar wody. Po przestudzeniu grzyby przepuszczamy przez maszynkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Do miski wsypujemy mąkę i sól. Wlewamy połowę oleju, wodę i wyrabiamy ciasto. Wlewamy resztę oleju i dalej wyrabiamy. Rozwałkowujemy placki grubości 1,5 mm. Przy pomocy szklanki wycinamy krążki z ciasta. Na każdym krążku ciasta łyżeczką nakładamy farsz. Następnie sklejamy ciasto formując pierogi. Pierogi wrzucamy partiami do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 3-4 minut. Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy. Z podanej ilości składników wyszło mi 98 sztuk.
Pierożki z kapustką i grzybkami
Z podanych składników wyrabiamy ciasto na pierogi
Pierożki z kapustką i grzybkami
Przy pomocy szklanki wycinamy krążki z ciasta
Pierożki z kapustką i grzybkami
Na każdym krążku ciasta łyżeczką nakładamy farsz
Pierożki z kapustką i grzybkami
Palcami sklejamy brzegi ciasta formując pierogi