bogusia19

bogusia19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 222]

Pierożki z kapusty w kruchym cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Super fajny pomysł na danie. Polecam

Pierożki z kapusty w kruchym cieście

Składniki:

Pierożki z kapusty w kruchym cieście

 

  • sól; nadzienie: 50 dag kapusty kwaszonej, 10 dag pieczarek, 5 dag tłuszczu, 5 dag cebuli

Sposób przygotowania:

Pierożki z kapusty w kruchym cieście
Pierożki można upiec na dzień wcześniej iprzechowywać w lodówce.
Na stolnicy posiekać mąkę z margaryną, po czym skropić ciasto zimną wodą. Dodać soli, zagnieść ciasto i odłożyć na 2—3 godziny. Ugotować kapustę, posiekać na stolnicy. Pieczarki i cebulę podsmażyć, dodać kapustę i przyprawić nadzienie nasionami kopru i pieprzem. Po zestawieniu z ognia wbić jajo, wymieszać. Rozwałkować ciasto, pokrajać w kwadraty, nałożyć nadzienie, zlepić, posmarować białkiem. Upiec w mocno nagrzanym piekarniku.

Tagi:

kapusta