pigwa

pigwa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Pierożki z kaszanką i papryką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Przepis na 12-14 pierożków.

Pierożki z kaszanką i papryką

Składniki:

Pierożki z kaszanką i papryką

 

  • opakowanie świeżego ciasta francuskiego (300g)
  • 2 pętka kaszanki (300g)
  • 2 zielone papryki
  • 1 duża cebula
  • 3 listki świeżej bazylii
  • 1 ogórek konserwowy
  • 1 łyżka ketchupu
  • bułka tarta do zagęszczenia farszu
  • majeranek, przyprawa do grilla
  • olej

 

Sposób przygotowania:

Pierożki z kaszanką i papryką
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Cebulę i ogórka również pokroić w drobną kostkę. Bazylię posiekać. Na rozgrzany olej wkładamy paprykę i cebulę. Podsmażamy. Z kaszanki zdejmujemy flak i dodajemy do smażonych warzyw. Przyprawiamy majerankiem, przyprawą do grilla i listkami bazylii. Krótko smażymy. Farsz przekładamy do miseczki i odstawiamy do ostygnięcia. Do Farszu dodajemy ketchup, ogórka i bułkę tartą. Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty 8x8 cm lub kubkiem wycinamy kółka, na nie nakładamy farsz i sklejamy pierożki. Układamy pierożki na blasze wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 200-220*C.