Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Pierogarnia u Buni

Pierożki z mięsem i sosem szpinakowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Lekka modyfikacja - w kuchni włoskiej pierożki robi się z ciasta zwykłego .

Pierożki z mięsem i sosem szpinakowym

Składniki:

Pierożki z mięsem i sosem szpinakowym

 

  • 1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
  • ¾ szklanki farszu mięsnego ( zmielone gotowane mięso, podsmażona cebulka – doprawione do smaku oregano , majeranek )
  • 2 łyżki oleju do gotowania pierogów
  • 10 dag mrożonego szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 1 serek topiony ( kostka , kremowy )
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • 5 dag sera żóltego
  • pieprz mielony
  • mini kostka czosnkowa Knorra

 

Sposób przygotowania:

Pierożki z mięsem i sosem szpinakowym
Nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .Wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .Ciasto wałkować , kroić na kwadraty , kłaść na każdy łyżeczkę farszu .Zlepiać pierogi ( trójkąty , kółeczka , normalne, uszka ).Układać na wysypanej mąką tacce. Przykryć ściereczką .W rondelku rozpuścić masło , wrzucić szpinak , sery, wlać śmietankę .Dusić aż sery się rozpuszczą . Doprawić pieprzem , kostką czosnkową . Pierożki gotować wrzucając na osolony wrzątek ( z dodatkiem oleju ) 2 minuty od wypłynięcia. Podawać polane sosem ( lub ułożone dekoracyjnie z sosem w osobnym naczyniu .