Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Pierożki z renglodami

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Małe pierożki które nie mają prawa się rozkleić.

Pierożki z renglodami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierożki z renglodami

 

  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 1/3 szklanki oleju
  • jajko
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 kg śliwek ( renglody)
  • 3 łyżki cukru
  • pół szklanki malin
  • łyżka cukru
  • 2 litry wody + łyżka soli do gotowania

Sposób przygotowania:

Pierożki z renglodami
Wodę, olej, szczyptę soli mieszamy razem..wylewamy do mąki i zagniatamy ciasto. Gotowe podsypujemy mąką i wałkujemy na cienki placek.Śliwki myjemy, osuszamy i usuwamy pestki. . Które układamy na wycięte kółka i zlepiamy wszystko u góry jak chińskie pierożki. Gotujemy partiami w osolonym wrzątku około 15 min na bardzo wolnym ogniu. Maliny miksujemy lub rozgniatamy widelcem z odrobiną cukru. jeszcze ciepłe pierożki polewamy takim własnie sosem.
Pierożki z renglodami
Na wyciętych kółkach układamy śliwki i zlepiamy ciasto u góry.
Pierożki z renglodami
Maliny posypujemy cukrem i odstawiamy na chwilę aby puściły sok.
Pierożki z renglodami
Owoce na sos miksujemy albo rozgniatamy widelcem.