SUPERPRZEPIS

Pierożki ze szparagami

  • 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Pierożki ze szparagami Więcej zdjęć (5)

W sklepach zaczynają się już pojawiać szparagi, a pierogi ze szparagami to świetna sprawa - polecam.

Składniki:

Pierożki ze szparagami

 

  • Farsz:
  • 1 pęczek szparagów ( ja wolę zielone)
  • 1 cebulka mała
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 łyżki serka mascarpone
  • 1, 5 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka cukru

 

  • Ciasto:
  • 1 szkl mąki
  • ciepła woda
  • szczypta soli
  • pół pęczka pietruszki
  • 1 jajko

 

Sposób przygotowania:

Pierożki ze szparagami

Zaczynamy od obrania szparagów. Obieramy je do mniej więcej 3/4 długości, najlepiej za pomocą obieraczki do jarzyn. Myjemy dokładnie i odcinamy twarde końcówki. Szparagi przecinamy na pół lub nie żeby się nam ładnie zmieściły do garnka. Gotujemy je z łyżką cukru do miękkości. Odcedzamy i natychmiast hartujemy zimną wodą. Kroimy je na małe kawałki i podsmażamy na maśle razem z posiekaną drobno cebulką przez chwilkę, aż się ładnie zeszli wszystko. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Po tym czasie mieszamy z bułka tartą i serkiem mascarpone, i mamy gotowy farsz, zabieramy się za ciasto. Pietruszkę siekamy bardzo drobno. W misce łączymy wszystkie składniki na ciasto i zagniatamy. Rozwałkowujemy jak najcieniej na 1-2 mm grubości i wykrawamy krążki, nakładamy farsz i formujemy pierożki. Gotujemy w osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia.

Pierożki ze szparagami
Mozemy uzyć takze szparagów białych , albo tych i tych
Pierożki ze szparagami
Uważajmy żeby nic się nam nie przysmało, bo stracimy delikantny smak
Pierożki ze szparagami
Pierożki moga być różnej wielkości moje były dość małe
Pierożki ze szparagami
Pietruszka im drobniej posiekana tym lepiej wygląda