monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Pierś alla balsamico

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Mięsko jest kruchutkie soczyste i aromatyczne,zapraszam:))

Pierś alla balsamico Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś alla balsamico

 

  • 450 g piersi z kurczaka
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • sok z 1/2 dużej pomarańczy
  • 6 gałązek świeżej mięty
  • 6 gałązek świeżej bazylii
  • 10-12 gałązek świeżego tymianku
  • sól
  • świeżo mielony czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki mąki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • około 1 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Pierś alla balsamico
Mięso umyć, osuszyć. Pokroić na medaliony krojąc pierś pod kątem. Do miski wycisnąć sok ( uważać na pestki), dodać ocet balsamiczny. Zioła umyć, dobrze osuszyć i drobniutko posiekać. Dodać do miski z płynami. Doprawić sola i świeżo mielonym pieprz em. Dobrze wymieszać. Wrzucić kurczaka i dokładnie wymieszać aby marynata pokryła każdy kawałek mięsa. Przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na około 4 godziny. Po tym czasie na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć z obu stron każdy kawałek mięsa. Gdy to nastąpi do marynaty, która została w misce dolać 1/2 szklanki wody i wymieszać. Następnie wlać na patelnię i dusić mięso do miękkości. W między czasie w 1/2 połowie wody wymieszać dobrze makę i wlać na patelnię. Dokładnie wymieszać i zagotować. Obiadek gotowy:)
Pierś alla balsamico
do miski wycisnać sok z pomarańcza dodać ocet
Pierś alla balsamico
dodać świeże zioła i przyprawy i wymieszać
Pierś alla balsamico
wrzucić kurczaka i dobrze wymieszać odłożyć na 4 godz
Pierś alla balsamico
obsmażyć mięso z każdej strony i zalać wodą i dusić do miękkości