monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Pierś faszerowana alla bigosem i susz. pomidorem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kolejna roladka w moim wykonaniu:)zapraszam serdecznie:)

Pierś faszerowana alla bigosem i susz. pomidorem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś faszerowana alla bigosem i susz. pomidorem

 

  • 100 g białej kapusty
  • 100 g szynki bez kości
  • 2 suszone pomidory z zalewy
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 łyżka oleju
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • ½ łyżeczki tymianku
  • Szczypta przyprawy do grilla
  • Sól,pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Pierś faszerowana alla bigosem i susz. pomidorem
Mięso umyć, osuszyć. Rozkroić jak książkę i delikatnie rozbić tłuczkiem. Oprószyć czosnkiem, tymiankiem, przyprawą do grilla i odłożyć do lodówki na 30-60 minut. Farsz: Białą kapustę drobno poszatkować. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i wrzucić kapustę. Zeszklić. Gdy to nastąpić wlać ¼ szklanki wody i dusić do miękkości. Gdy woda odparuje a kapusta będzie jeszcze twarda znów podlać wodą i dusić. Czynność powtarzać tak długo,aż kapusta będzie miękka. W między czasie szynkę drobniutko bardzo drobniutko posiekać nożem ( można użyć maszynki do mięsa). Dodać mięso do kapusty i usmażyć do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjać z ognia i ostudzić. Wykonanie: Na płat mięsa rozsmarować alla bigos i na jednym z końców ułożyć odsączone z oleju suszone pomidory. Zwinać w roladkę i zabezpieczyć wykałaczkami. Piec w piekarniku około 20-25 minut w 200 st. Przed podaniem pokroić na plastry. Smacznego!
Pierś faszerowana alla bigosem i susz. pomidorem
poszatkowaną kapustę zeszklić a potem dusić do miekkosci
Pierś faszerowana alla bigosem i susz. pomidorem
dodać mieloną lub drobno poszatkowaną szynkę
Pierś faszerowana alla bigosem i susz. pomidorem
przygotowane alla bigos ostudzić i posmarować nim mięso
Pierś faszerowana alla bigosem i susz. pomidorem
na jednym z końcu ułożyć susozne pomidory