monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Pierś faszerowana koprem włoskim i gruszką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Po raz pierwszy użyłam kopru włoskiego i wiem już ze będzie on gościem w mojej kuchni bo bardzo przypadł mi do gustu, a połączenie z gruszką pyszotka:)

Pierś faszerowana koprem włoskim i gruszką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś faszerowana koprem włoskim i gruszką

 

  • 1 pierś z kurczaka
  • 100 g kopru włoskiego
  • 2 gałązki natki
  • 1/3 pęczka szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek mleka
  • 1 łyżka oliwy
  • Sól do smaku
  • ½ łyżeczki papryki
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • ¼ dużej gruszki
  • Szczypta gałki muszkatołowej

 

Sposób przygotowania:

Pierś faszerowana koprem włoskim i gruszką
Koper umyć i osuszyć. Przekroić na pół i pokroić w cienkie piórka. Natkę i szczypiorek drobno posiekać. Obrany czosnek pokroić w małą kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić zioła wraz z czosnkiem. Gdy czosnek zacznie pachnieć wrzucić koper. Podsmażyć przez 2 minuty i wlać 3-4 łyżki wody. Gdy płyn odparuje doprawić solą i tymiankiem. Wlać 3 łyżki mleka i zagotować. Gdy mleko się wygotuje koper jest gotowy. Mięso umyć, osuszyć i rozkroić jak książkę. Rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą, papryką i tymiankiem. Ułożyć przestudzony koper. Z gruszki wyciąć gniazdo z nasionami, oprószyć gałką i ułożyć na mięsie. Zwinąć i zabezpieczyć wykałaczką. Piekarnik nagrzać do 200 st i wstawić mięso. Piec około 20 minut. Mniej więcej w połowie czasu polać resztą mleka i dopiec do końca. Smacznego!
Pierś faszerowana koprem włoskim i gruszką
koper zioła oraz czosnek pokroić drobno
Pierś faszerowana koprem włoskim i gruszką
do podduszonych warzyw wlać mleko i dusić dalej
Pierś faszerowana koprem włoskim i gruszką
koper rozsmarować na płacie rozbitego mięsa
Pierś faszerowana koprem włoskim i gruszką
gruszki oprószyć galką i ułozyć na mięsie zrolować