Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Pierś faszerowana szpinakiem i pomidoram

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny i kolorowy obiad ugotowany na parze

Pierś faszerowana szpinakiem i pomidoram Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś faszerowana szpinakiem i pomidoram

 

  • 2 piersi z kurczaka
  • 50g suszonych pomidorów w oleju
  • 50g świeżych listków szpinaku
  • 2 łyżki oleju (najlepiej tego z pomidorów)
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka

Sposób przygotowania:

Pierś faszerowana szpinakiem i pomidoram
W umytych piersiach, za pomocą noża z okrągłą końcówką robimy kieszonki (wzdłuż kawałków mięsa). Kieszonki wypełniamy naprzemiennie pomidorami i umytymi, osuszonymi listkami szpinaku. Piersi smarujemy olejem zmieszanym z przyprawą do kurczaka, umieszczamy w małym naczynku, które będziemy mogli postawić w parowarze (ja używam do tego pojemnika do gotowania ryżu, który był dołączony do parowaru). Naczynko stawiamy w parowarze i gotujemy przez 20 minut. Podczas gotowania, w naczynku zbierze się pyszny i aromatyczny sos.
Pierś faszerowana szpinakiem i pomidoram
Zaczynamy od zrobienia kieszonek w mięsie
Pierś faszerowana szpinakiem i pomidoram
Szpinak powinien być umyty i osuszony pomidory zostawiamy w całości
Pierś faszerowana szpinakiem i pomidoram
Nafaszerowane piersi smarujemy olejem z przyprawami
Pierś faszerowana szpinakiem i pomidoram
Całość gotujemy na parzez przez 20 minut