lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Pierś grillowana piri piri z pysznymi dodatkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pierś lekko pikantna, przepyszna, grillowana. Cukinia rewelacja z rozpływającym serem. Dodatkowo fasolka szparagowa i ryż. Kompozycja idealna.

Pierś grillowana piri piri z pysznymi dodatkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pierś grillowana piri piri z pysznymi dodatkami

Składniki dla 4 osób:

  • pierś z kurczaka 800 g

 

  • Pikantny sos na bazie papryczki chilli odmiany Piri-Piri

 

  • natka pietruszki z

 

  • ekstra Virgin Olive Oil Spain do posmarowania piersi z kurczaka

 

 

 

  • ser żółty 16 małych kosteczek

 

  • sól i pieprz do posypania cukinii

 

 

  • ryż parboiled 2 x 100 g

Sposób przygotowania:

Pierś grillowana piri piri z pysznymi dodatkami

Krok 1

Ryż wstawiamy do garnuszka i zalewamy wodą tak aby zakryło ryż i wsypujemy odrobinę soli do smaku. Gotujemy według tego co jest napisane na opakowaniu.

Krok 2

Fasolkę szparagową myjemy i odcinamy końcówki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

Krok 3

Cukinie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i obieramy obieraczką - wyjdą nam cieniutkie paseczki.

Smażymy paseczki cukinii na grillu w trakcie posypujemy delikatnie solą i pieprzem mielonym. Kiedy nam się podpiecze z jednej strony przekładamy na drugą i kładziemy maleńkie kosteczki żółtego sera, który nam się delikatnie roztapia.

Zwijamy paseczki z roztopionym serem w ruloniki.

Krok 4

Pierś nacieramy oliwą z oliwek i pokrojoną drobno natką pietruszki, polewamy sosem piri pier delikatnie bo to pierne, solimy troszkę i smażymy cienkie plastry piersi lub w mniejszych kawałkach.

Podanie:

Na talerzu kładziemy po listku sałaty. Ugorowany ryż przekładamy do kokilek i wykładamy na liść sałaty, ozdabiamy natką pietruszki.

Zwinięte plastry cukinii, kładziemy na stojąco do tego ugotowana fasolka szparagowa i pierś grillowana.

Całość wygląda bardzo smacznie.

Pierś grillowana piri piri z pysznymi dodatkami
Pierś nacieramy oliwą z oliwek i pokrojoną drobno natką pietruszki ,polewamy sosem piri pier delikatnie bo to pierne, solimy troszkę.
Pierś grillowana piri piri z pysznymi dodatkami
Cukinie myjemy ,osuszamy ręcznikiem papierowym i obieramy obieraczką - wyjdą nam cieniutkie paseczki.
Pierś grillowana piri piri z pysznymi dodatkami
Smażymy paseczki cukinii na grillu w trakcie posypujemy delikatnie solą i pieprzem mielonym. Kiedy nam się podpiecze z jednej strony przekładamy na drugą i kładziemy maleńkie kosteczki żółtego sera, który nam się delikatnie roztapia.
Pierś grillowana piri piri z pysznymi dodatkami
Smażymy cienkie plastry piersi lub w mniejszych kawałkach .
Pierś grillowana piri piri z pysznymi dodatkami
.Zwijamy paseczki z roztopionym serem w ruloniki.

Tagi:

obiad danie