MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Pierś indycza na parze z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lekkostrawna pierś z indyka z warzywami i jabłkiem gotowanymi na parze.

Pierś indycza na parze z warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś indycza na parze z warzywami

 

Sposób przygotowania:

Pierś indycza na parze z warzywami
Ziemniaki typu sałatkowego szorujemy pod wodą, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnaka do gotowania na parze. Możemy użyć też normalnych ziemniaków, ale wtedy należy obrać je ze skórki. Dodajemy obraną i pokrojoną na kawałki marchewkę. Dodajemy porcję piersi z indyka. Mięso i ziemniaki solimy. Ziemniaki posypujemy suszonym tymiankiem. Całość gotujemy na parze około 20 minut. Po tym czasie dodajemy cząstki wydrążonego jabłka ze skórką i parujemy potrawę jeszcze 7 minut, aż jabłko zmięknie. Wykładamy wszystko na talerz. Możemy lekko skropić oliwą lub plać masełkiem.
Pierś indycza na parze z warzywami
Ziemniaki szorujemy i kroimy na spore cząstki
Pierś indycza na parze z warzywami
Marchewkę obieramy, kroimy i dodajemy do ziemniaków
Pierś indycza na parze z warzywami
Ziemniaki i pierś posypujemy solą, a ziemniaki tymiankiem
Pierś indycza na parze z warzywami
Przed końcem gotowania dodajemy cząstki jabłka