Tata Kazika

Tata Kazika

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Pierś indyka w owocowej galaretce

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Doskonała przekąska na eleganckie przyjęcie.

Pierś indyka w owocowej galaretce

Składniki:

Pierś indyka w owocowej galaretce

 

  • 60 dag filetów z indyka
  • 4-5 piastrów ananasa z puszki
  • 4-5 połówek brzoskwiń z puszki
  • kilka ciemnych winogron
  • 5 wisienek koktajlowych
  • pól szklanki rosołu
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • łyżka oliwy
  • po szczypcie suszonej mięty, szałwi i bazylii
  • sól
  • pieprz
  • listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Pierś indyka w owocowej galaretce
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć oliwą, ziołami, solą, pie­przem. Ułożyć w głębokiej blasze, piec 40 min w tempe­raturze 2000C.

Osączyć na sitku ananasy i brzoskwinie, sy­rop zlać do drugiego naczynia.

Rosół wymieszać z 6 łyżkami syropu. Tak przygotowaną zaprawą często polewać mię­so. Pieczeń wyjąć z piecyka, przestudzić.

Namoczyć że­latynę w kilku łyżkach zimnej wody. Przecedzić sos z pieczeni, dopełnić do objętości 2 szklanek syropem i wo­dą. Zagotować, połączyć z napęczniałą żelatyną i mieszać. aż całkowicie się rozpuści.

Umyte winogrona podzielić na połówki. Ananasy pokroić na kawałki, a brzoskwinie na małe cząstki. Przepołowić wisienki.

Gdy pieczeń dobrze wystygnie, pokroić ją w cienkie piastry i przełożyć do pła­skiej formy Udekorować przygotowanymi owocami, zalać krzepnącą galaretką, wstawić do lodówki do zastygnięcia. Udekorować listkami świeżej mięty

Doskonała przekąska na eleganckie przyjęcie.