kasperki2

kasperki2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 255]

Pierś indyka w sosie kurkumowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Entliczek, pętliczek czerwony stoliczek a na nim indyczek :)

Pierś indyka w sosie kurkumowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierś indyka w sosie kurkumowym

 

  • 1 kg piersi z indyka
  • 400 ml śmietany 12%
  • 1 łyżka (czubata) kurkumy
  • 1 płaska łyżeczka cząbru
  • 1 czubata łyżeczka majeranku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 3 łodygi poru
  • 0,5 szklanki oleju

Sposób przygotowania:

Pierś indyka w sosie kurkumowym
Indyka kroimy w paski ok 2cm, następnie wlać na patelnię olej (patelnia dobrze rozgrzana). Wrzuć na gorący olej indyka i podsmaż do uzyskania złotego koloru. Następnie posyp go kurkumą i dokładnie rozmieszaj tak, aby wszystkie cząstki zostały nim obtoczone. Teraz dodaj cebulę i smaż ok 5 min, wlej śmietanę i dopraw resztą przypraw. Trzymaj indyka z wszystkimi składnikami na patelni ( co moment mieszając ) ok 7-8 min. Przełóż do miski i podaj np. z ziemniakami lub frytkami. Super smakuje z kwaśnym mlekiem Smacznego
Pierś indyka w sosie kurkumowym
Etap 1
Pierś indyka w sosie kurkumowym
Etap 2
Pierś indyka w sosie kurkumowym
Etap 3

Tagi:

indyk