madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Pierś kaczki w pomarańczowej nucie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mięso powinno być różowe w środku , moje trochę za długo smażyłam.

Pierś kaczki w pomarańczowej nucie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś kaczki w pomarańczowej nucie

 

Sposób przygotowania:

Pierś kaczki w pomarańczowej nucie
Mięso myjemy i osuszamy, następnie nacinamy skórkę na krzyż, przyprawiamy solą i pieprzem. Patelnię rozgrzewamy , kładziemy mięso skórą do dołu i rumienimy z każdej strony. Wytopiony tłuszcz odlewamy, wlewamy wino musujące, a gdy odparuje mniej więcej połowa wciskamy sok z pomarańczy. Gotujemy jeszcze chwilkę, następnie wyciągamy mięso a sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozmieszaną w trochę wody.Doprawiamy jeśli jest jeszcze taka potrzeba. Pierś kroimy w plasterki i podajemy ułożone na sosie.
Pierś kaczki w pomarańczowej nucie
Skórę kroimy na krzyż i przyprawiamy solą i pieprzem
Pierś kaczki w pomarańczowej nucie
Rumienimy z każdej strony na rozgrzanej patelni
Pierś kaczki w pomarańczowej nucie
Dodajemy białe wino musujące i gotujemy
Pierś kaczki w pomarańczowej nucie
Sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną wymieszaną wodą