misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 550]

Pierś kaczki z ryżem i grzybami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszna, aromatyczna kaczka, a do tego ryż z grzybami. Doskonały pomysł na obiad dla wielbicieli zarówno kaczek jak i grzybów. Dla dzieci zamiast grzybów do ryżu dodałam warzywa. Kaczka z ryżem na dwa sposoby w mniej niż godzinę.

Pierś kaczki z ryżem i grzybami Więcej zdjęć (12)

Składniki:

Pierś kaczki z ryżem i grzybami

 

  • 2 duże piersi z kaczki
  • 200 g ryżu
  • 100-150 g leśnych grzybów ( u mnie miks mrożonych)
  • 60 g marchewki
  • 50 g brokuła
  • 35 g czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy do smaku

Sposób przygotowania:

Pierś kaczki z ryżem i grzybami
Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki o grubości około 3-4 mm. Piersi z kaczki dokładnie myjemy, osuszamy i pozbawiamy skóry. Następnie piersi kroimy w kostkę. Na patelni na niewielkiej ilości tłuszczy przesmażamy marchew. Gdy zmieni kolor zdejmujemy ją z patelni, a na patelnię wrzucamy pokrojone kacze piersi. Przesmażamy z każdej strony.

Do przesmażonego mięsa dodajemy obsmażoną marchew oraz bardzo drobno posiekany czosnek. Całość chwilę smażymy, aż czosnek puści aromat. Zawartość patelni posypujemy mąką i cały czas mieszając przesmażamy, by straciła swój surowy smak. Następnie wlewamy na patelnię wodę, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem, aż płyn się zredukuje i powstanie pyszny sos.

Grzyby kroimy na mniejsze kawałki i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Następnie wlewamy wodę i dusimy pod przykryciem, aż płyn praktycznie cały się zredukuje.

Paprykę dokładnie myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Różyczkę brokuła dzielimy na malutkie kawałki i obgotowujemy przez 2-3 minuty w osolonej wodzie, po czym od razu przelewamy zimną wodą, by proces gotowania się zatrzymał.

Jakieś 10-15 minut przed końcem gotowania kaczki gotujemy ryż do miękkości. Do dwóch misek dodajemy po połowie ryżu. Do jednej dodajemy pokrojone warzywa, a do drugiej przesmażone grzyby. Zawartości obu misek dokładnie mieszamy. Tak przygotowany ryż przekładamy na talerze i dodajemy kaczkę z pysznym sosem.

Podajemy od razu po przygotowaniu.
Pierś kaczki z ryżem i grzybami
Piersi kaczki dokładnie myjemy osuszamy i pozbawiamy skóry
Pierś kaczki z ryżem i grzybami
Pozbawione skóry piersi kaczki kroimy w kosrtkę
Pierś kaczki z ryżem i grzybami
Pokrojoną na plasterki marchew przesmażamy na patelni
Pierś kaczki z ryżem i grzybami
Po zdjęciu marchewki przesmażamy pokrojone mięso
Pierś kaczki z ryżem i grzybami
Do przesmażonego mięsa dodajemy marchew oraz czosnek
Pierś kaczki z ryżem i grzybami
Zawartość patelni posypujemy mąką
Pierś kaczki z ryżem i grzybami
Na patelnię wlewamy wodę i dodajemy przyprawy
Pierś kaczki z ryżem i grzybami
Do przesmażonych grzybów wlewamy wodę i gotujemy aż nadmiar płynu odparuje
Pierś kaczki z ryżem i grzybami
Paprykę kroimy w małą kostkę a brokuły podzielone na malutkie różyczki obgotowujemy
Pierś kaczki z ryżem i grzybami
Do misek dajemy ryż do któego dodajemy grzyby lub warzywa
Pierś kaczki z ryżem i grzybami
Kaczka z ryżem z warzywami