katarzynka455

katarzynka455

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1340]

Pierś kurczaka w galarecie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Szybko,łatwo i smacznie. Lubię tak gdy nie muszę stać cały dzień przy garach a gościom się podoba i smakuje.

Pierś kurczaka w galarecie

Składniki:

Pierś kurczaka w galarecie

 

  • pierś kurczaka 1 szt
  • marchew ugotowana 2 szt
  • bulion 1/2 litra
  • żelatyna 2-3 łyżki
  • czosnek 1-2 ząbki albo sól czosnkowa
  • pieprz
  • przyprawa kuchenna
  • olej

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka w galarecie
Mięso umyć,osuszyć i pokroić w plastry. Czosnek obrać i rozetrzeć ze solą. Dodać do mięsa, wymieszać i oprószyć pieprzem.

Zamiast czosnku można użyć sól czosnkową. Można odstawić mięso na dłuższy czas.

Mięso oczyścić troszkę z przypraw i położyć na natłuszczonej patelni. Mieszać mięso aż całe będzie białe. Podlać troszkę wodą i dusić do miękkości.

Żelatynę rozprowadzić w gorącym bulionie (ja dodałam troszkę przyprawy kuchennej) i odstawić do lekkiego stężenia. Marchew pokroić i wyłożyć na dno półmiska.

Mięso zdjąć z patelni przestudzić i ułożyć na marchewce.Zalać tężejącą galaretą dowolnie udekorować.Odstawić do całkowitego stężenia.