robertjankopp

robertjankopp

Starszy Kucharz
[Przepisów: 30]

Pierś kurczaka w sosie szparagowym.

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Przepis na 4 osoby.Danie to podajemy z surówką z białej rzodkwi. Dobrze smakuje też w sosie cebulowym lub z pory + Ziemniaki purre.

Pierś kurczaka w sosie szparagowym. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pierś kurczaka w sosie szparagowym.

 

  • 4 filety z piersi kurczaka.
  • 2 duże słoiki szparag konserwowych.
  • 150g śmietany kremówki.
  • sól,pieprz do smaku
  • natka pietruszki.
  • 100g masła.
  • Troszkę zawiesiny z mąki i śmietany.

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka w sosie szparagowym.
Filety obmyć pod bieżącą wodą,obsuszyć.posolić i popieprzyć. Masło roztopić piersi podsmażyć na złoty kolor w szerokim garnku lub brytfannie. Sos szparagowy- Wodę ze słoików od szparag wlewamy do osobnego garnuszka. Doprowadzamy do wrzenia.Wlewamy zawiesinę z mąki i połowy śmietany,do uzyskania odpowiedniej gęstości.Całość zagotować. Szparagi pokroić na centymetrowe kawałki,dorzucić do sosu. Filety zalać sosem szparagowym i podawać z ciepłego piekarnika. Przed podaniem posypać drobno pokrojoną natką pietruszki.
Pierś kurczaka w sosie szparagowym.