monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Pierś kurczaka z pawim oczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Lubię gdy danie oprócz tego,ze jest smaczne to ładnie wygląda:) a mój dzisiejszym obiadek bardzo ładnie się prezentuje prawda?zapraszam:)

Pierś kurczaka z pawim oczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś kurczaka z pawim oczkiem

 

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 mała ugotowana marchewka
  • 8-10 cm pora
  • 1 łyżkę suszonej żurawiny
  • 1 plaster wędzonego sera żółtego
  • 1 jajko
  • ½ szklanki bułki tartej
  • Sól, pieprz do smaku
  • ¼ łyżeczki suszonego tymianku
  • Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka z pawim oczkiem
Mięso umyć i osuszyć. Rozkroić jak książkę i delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa. Oprószyć przyprawami z obu stron. Por umyć i osuszyć. Wysunąć środek z pory zostawiając 2-3 warstwy ( robić to ostrożnie aby nie przerwać „rulonu”). W wydrążony por włożyć ugotowaną marchewkę. W marchewce delikatnie zrobić nożem nacięcie w które włożyć żurawinę. Na płat mięsa położyć plasterek sera żółtego, na którym ułożyć oczko marchewkowo-porowe i zrolować. Spiąć wykałaczkami. Panierować w jajku i bułce tartej i smażyć w głębokim oleju. Należy często obracać mięso podczas smażenia. Przed podaniem wyjąć wykałaczki. Smacznego!
Pierś kurczaka z pawim oczkiem
na rozbity plaster mięsa ułożyć wędzony ser
Pierś kurczaka z pawim oczkiem
w rulon porowy włożyć marchewkę a w nią żurawinę
Pierś kurczaka z pawim oczkiem
na przygotowane mięso ułożyć pawie oczko i zawinąć
Pierś kurczaka z pawim oczkiem
mięso panierować w jajku i bułce i smażyć w głębokim oleju