Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Pierś kurczaka z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo lubię zestawienie smaku drobiu i owoców.

Pierś kurczaka z  wiśniami

Składniki:

Pierś kurczaka z wiśniami

 

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 szklanka wiśni bez pestek ( mogą być mrożone )
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 papryczka chili ( nie koniecznie- jeśli nie ma to szczyptę mielonego )
  • pieprz mielony
  • 1,5 czubatej łyżki miodu
  • sól
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki nalewki wiśniowej

 

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka z wiśniami
Zrobić pastę z 2 łyżek oleju, 1 łyżki sosu sojowego, 0,5 łyżki miodu, szczypty pieprzu . Natrzeć mięso i zostawić w lodówce . Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju z sosem sojowym . Dodać 1 łyżkę miodu , papryczkę chili i chwilę ogrzewać aż miód się rozpuści. Wsypać wiśnie .Smażyć mieszając na małym gazie ok. 5 minut. Lekko doprawić mielonym pieprzem . Wiśnie zdjąć łyżką cedzakową i zostawić na boku . Przestudzonym pikantnym sosem z patelni zalać mięso i trzymać w lodówce ok. 2 godzin. Rozgrzać na patelni łyżkę masła z łyżką oleju. Smażyć oczyszczone z marynaty mięso na rumiano z obu stron . Podlać wiśniówką , przykryć i dosmażyć .Dołożyć wiśnie i chwilę ogrzewać . Podawać mięso obłożone karmelizowanymi na pikantnie wiśniami .