Dutkiewicz

Dutkiewicz

Szef Kuchni
[Przepisów: 86]

Pierś kurza nadziewana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Podawać z sałatą lub duszonym selerem z cytryną, nie podawać ciężkich przystawek.

Pierś kurza nadziewana

Składniki:

Pierś kurza nadziewana

 

  • (2 porcje)
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka stołowa kiełków pszenicy
  • 1 łyżeczka masła
  • 2-3 wątróbki kurze lub małe pudełko pasztetu
  • Mleko
  • 2 garści dowolnych owoców
  • 1 jabłko
  • Olej
  • Zielona pietruszka
  • Sól do smaku
  • Płatki owsiane namoczone w mleku

 

Sposób przygotowania:

Pierś kurza nadziewana
Oddzielić mięso od kości, ubić, uformować 2 plastry, posolić, włożyć do mleka i odstawić na kilka godzin do lodówki. Jajka zmieszać ze smażoną wątróbką bez tłuszczu lub pasztetem, dodać kiełki pszenicy, posiekaną zieloną pietruszkę, masło i utarte jabłko, można dosolić. Nadzienie można zagęścić płatkami owsianymi. Następnie nadzienie położyć między plastry mięsa, okręcić nitką wzdłuż i w poprzek, tworząc siatki. Resztę nadzienia odłożyć, a mięso włożyć do wysmarowanej olejem brytfanny, posmarować z wierzchu masłem lub olejem i włożyć do rozgrzanego piekarnika, piec 2-3 minuty na dużym ogniu i 10-15 minut na mniejszym. Odwrócić mięso i położyć obok resztę nadzienia, piec 2-3 minuty na dużym ogniu, potem 10-15 minut na mniejszym. Gdy piersi się zarumienią, rozgnieść resztę nadzienia i zmieszać z owocami. Odstawić potrawę na 10 minut w ciepłe miejsce przed podaniem.