edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Pierś w potrawce paprykowo-brokułowej

  • 16
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pierś z kurczaka w potrawce z dużą porcją warzyw

Pierś w potrawce paprykowo-brokułowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś w potrawce paprykowo-brokułowej

 

  • 50 dag piersi kurczaka
  • 1 brokuł
  • 1 papryka czerwona
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 4 łyżki masła sklarowanego
  • 1 łyżeczka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
  • czosnek granulowany
  • słodka czerwona papryka w proszku
  • sól
  • pieprz
  • 1 cebula
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki śmietanki kremówki 30%
  • 3 szklanki bulionu drobiowego

Sposób przygotowania:

Pierś w potrawce paprykowo-brokułowej
Brokuła opłukałam, podzieliłam na różyczki i włożyłam na wrzącą, osoloną wodę. Gotowałam kilka minut na półtwardo, odcedziłam. Paprykę opłukałam, usunęłam gniazdo nasienne i pokroiłam w kostkę. Cebulę obrałam, pokroiłam w kosteczkę. Piersi opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, pokroiłam w kostkę i wymieszałam z sosem sojowym. W rondelku rozgrzałam 1 łyżkę masła, wrzuciłam pierś i obsmażyłam ją, podlałam niewielką ilością bulionu, dodałam pokrojoną paprykę, przyprawę suszone pomidory, słodką paprykę i czosnek granulowany. Wymieszałam, przykryłam i dusiłam na wolnym ogniu. W drugim rondelku rozgrzałam 3 łyżki masła, zeszkliłam na nim cebulkę, dodałam mąkę pszenną i mieszając smażyłam na jasnozłoty kolor. Nie przerywając mieszania, żeby nie było grudek, dolewałam po trochu resztę zimnego bulionu. Doprowadziłam sos do wrzenia i przelałam go do rondla z kurczakiem. Wymieszałam, doprawiłam do smaku solą i pieprzem, dodałam wcześniej ugotowanego brokuła i śmietankę. Delikatnie wymieszałam i podgrzewałam razem jeszcze przez chwilę. Potrawkę podałam z ugotowanym w międzyczasie makaronem.
Pierś w potrawce paprykowo-brokułowej
Do obsmażonego mięsa dodałam pokrojoną paprykę i przyprawy.
Pierś w potrawce paprykowo-brokułowej
Z masła cebuli mąki i bulionu ugotowałam sos.
Pierś w potrawce paprykowo-brokułowej
Do rondla dodałam ugotowanego oddzielnie na półtwardo brokuła.
Pierś w potrawce paprykowo-brokułowej
Na koniec zabieliłam potrawkę śmietanką kremówką.