IwonaDD

IwonaDD

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Pierś w salsie tuńczykowej z porzeczką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo aromatyczne danie na bazie piersi kurczaka,zanurzonej w salsie tuńczykowej na bazie majonezu, podana w towarzystwie porzeczek,które przełamują całość i stwarzają poczucie orzeźwienia na podniebieniu.

Pierś w salsie tuńczykowej z porzeczką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierś w salsie tuńczykowej z porzeczką

 

  • 2 szt pierś kurczaka
  • 150 ml białe wino wytrawne
  • 1 cebula
  • 1 gałązka seleru naciowego
  • 1 marchewka
  • olej do smażenia
  • sól,pieprz do smaku
  • natka pietruszki do posypania
  • 100 g tuńczyk w oleju
  • 2 filieciki anchois
  • 150 g majonez
  • 1/2 szklanki czerownych porzeczek
  • 300 ml gorąca woda

Sposób przygotowania:

Pierś w salsie tuńczykowej z porzeczką
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i obsmażyć piersi kurczaka z obydwu stron,dodać posiekane warzywa (cebula,marchewka,seler),smażyć razem chwilę,a następnie podlać winem i doprowadzić do jego odparowania. Następnie zalać całość gorącą wodą,doprawić solą i pieprzem do smaku, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem 30 minut; Po tym czasie wyjąć piersi i pozostawić do ostudzenia, wywar przelać przez sito i również ostudzić. Salsa: tuńczyka odsączyć z oleju i razem z filecikami anchois umieścić w małym półmisku, następnie za pomocą blendera zmiksować na krem, dodać majonez i dolewając stopniowo ostudzony wywar doprowadzić salsę do kremowej konsystencji, doprawić ewentualnie do smaku; Piersi pokroić na 1/2cm plasterki, na talerzu wyłożyć kilka łyżek salsy, na nią kłaść pokrojoną pierś kurczaka, następnie polać obficie wierzch, posypać natką pietruszki i posypać porzeczkami. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 1h do lodówki. Po tym czasie danie gotowe! Smacznego!
Pierś w salsie tuńczykowej z porzeczką
Etap 2 - obsmażanie mięsa z warzywami,potem w winie
Pierś w salsie tuńczykowej z porzeczką
Etap 3 -przygotowywanie salsy na bazie tunczyka i majonezu
Pierś w salsie tuńczykowej z porzeczką
Etap 4 - wykładanie dania na talerz tuż przed schłodzeniem