monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Pierś w sosie czekoladowym z migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Gdybyście mogli zobaczyć minę mojego męża gdy mu powiedziałam,że mięso jest w sosie czekoladowym-bezcenne:)

Pierś w sosie czekoladowym z migdałami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś w sosie czekoladowym z migdałami

 

  • Składniki na porcję dla 1 osoby:
  • 1/2 cebuli
  • 200 g fileta z piersi kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka różnokolorowego świeżo mielonego pieprzu
  • 1,5 szklanki wody
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 20 g czekolady gorzkiej 70%

Sposób przygotowania:

Pierś w sosie czekoladowym z migdałami
Mięso umyć,osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę pokrojoną w grubą kostkę. Podsmażyć. Dodać pierś z kurczaka i dokładnie obsmażyć z każdej strony. Wlać 1,5 szklanki wody ( mięso powinno być w całości przykryte wodą) i dusić do momentu,aż wyparuje 3/4 płynu. Wrzucić płatki migdałowe i zamieszać. Zdjąć z ognia,wrzucić połamaną czekoladę,zamieszać. Zmniejszyć płomień. Postawić patelnię i dusić jeszcze około 3-4 minut co chwile mieszając aby czekolada się nie przypaliła. Sposób przygotowania nie skomplikowany ale danie w swej prostocie i dosyć oryginalnych bardzo smaczne. Serdecznie polecam:)
Pierś w sosie czekoladowym z migdałami
do podsmażonej cebuli dodac mięso i obsmażyć z każdej strony
Pierś w sosie czekoladowym z migdałami
wlać 1,5 szklanki wody i dusić aż większość wyparuje
Pierś w sosie czekoladowym z migdałami
wrzucić płatki migdałowe i dokładnie wymieszać
Pierś w sosie czekoladowym z migdałami
dodać połamaną czekoladę i dusić jeszcze około 3-4 minut