monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Pierś z ananasem w porach duszonych w winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Danie jest pyszne i bardzo eleganckie, można je podać na uroczysty obiad albo na romantyczną kolację we dwoje, zapraszam:)

Pierś z ananasem w porach duszonych w winie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś z ananasem w porach duszonych w winie

 

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1,5 plastra ananasa
  • 20 g serka topionego
  • 90 g pora
  • 150 ml białego wina
  • 2,5 łyżki oliwy
  • Sól , pieprz do smaku
  • ¼ łyżeczki suszonego tymianku

 

Sposób przygotowania:

Pierś z ananasem w porach duszonych w winie
Mięso umyć, osuszyć i rozkroić jak książkę. Rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Serek porwać w palcach na mniejsze kawałki i rozłożyć na całej powierzchni mięsa. Ananasa pokroić w kostkę i także rozłożyć na mięsie. Zrolować i spiąć wykałaczkami. Por pokroić na cienkie krążki. W rondelku rozgrzać 1 łyżkę łyżki i wrzucić por. Smażyć około 2 minut i wlać 100 ml wina. Przykryć pokrywką i dusić około 5 minut. Zdjąć z ognia. Na pozostałej oliwie zrumienić z każdej strony pakiecik mięsny. Na ogień ponownie postawić pory i wlać resztę wina. Zagotować. Przełożyć mięso i dusić razem około 10-15 minut. Przed podaniem wyjąć z mięsa wykałaczki. Smacznego!
Pierś z ananasem w porach duszonych w winie
umytego pora pokroić w cienkie krążki i wrzucić do rondelka
Pierś z ananasem w porach duszonych w winie
na plaster miesa ułożyc kawałki serka a potem ananasa
Pierś z ananasem w porach duszonych w winie
roladkę spiąć wykałaczkami i zrumienić na oliwie
Pierś z ananasem w porach duszonych w winie
mięso przełożyć do pory i dusić razem do miękkosci