gabyelle21l@tlen.pl

gabyelle21l@tlen.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Pierś z brokułami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pierś z kurczaka z brokułami poprostu delicje

Pierś z brokułami

Składniki:

Pierś z brokułami

 

  • 1 podwójna duża pierś z kurczaka
  • 1 bukiet brokułów
  • 3 ząbki czosnku
  • ser żółty w plasterkach
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • papryka ostra i słodka w proszku
  • słodkie mleko skondensowane

Sposób przygotowania:

Pierś z brokułami
Brokuły gotujemy w wodzie do miękkości, po ugotowaniu wyciągamy z wody. Piersi z kurczaka dzielimy na filety, doprawiamy solą, pieprzem, papryka ostra i słodką. Na przyprawione filety układamy plasterek sera i rozdrobnione brokuły, zwijamy w rulonik, zwiniętego fileta polewamy trochę oliwą, czosnek drobno siekamy i posypujemy po wierzchu zwiniętego fileta, a fileta zawijamy w folie do pieczenia. Tak przygotowane filety obsmażamy na patelni kilka minut z obu stron razem z folią, a następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 c i pieczemy ok 15 min. Gdy filety będą nam się piekły robimy sos. Na patelnie wlewamy mleko skondensowane, do tego dodajemy kilka plasterków sera żółtego i mieszamy aż do powstania sosu, doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego :)