Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Pierś z drobiu z karmelizowanym jabłkiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Lubię owocowe dodatki do drobiu - szczególnie w połączeniu z pikantnymi przyprawami .

Pierś z drobiu z karmelizowanym jabłkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś z drobiu z karmelizowanym jabłkiem

 

 

Sposób przygotowania:

Pierś z drobiu z karmelizowanym jabłkiem
Przygotować marynatę z miodu, 2 łyżek oleju, szczypty soli , papryki mielonej . Natrzeć mięso. Ułożyć piersi w pojemniku - obłożyć rozmarynem i zostawić w lodówce na 30 minut. Rozgrzać patelnię do smażenia beztłuszczowego i opiec wyjęte z marynaty mięso ( na rumiano ). Przełożyć piersi do rondelka . Na patelnię dodać resztkę marynaty . Podlać wodą ( ok. 3/4 szklanki ) i zagotować. Przelać do garnka z mięsem. Dorzucić rozmaryn wyjęty z marynaty i dusić 30 minut. Dołożyć masło. Doprawić sos do smaku maggi - usunąć rozmaryn. Jabłka pokroić na ósemki ( po usunięciu gniazd nasiennych). Na patelnię wsypać cukier trzcinowy- ułożyć na nim kawałki jabłek i ogrzewać aż się zacznie robić z niego karmel. Dodać goździki i 2-3 łyżki wody. Przewrócić jabłka na drugą stronę. Posypać szczyptą cynamonu i pieprzem . Na jabłkach powinna się utworzyć karmelowa warstwa ( nie wolno im się rozpaść - trzeba pilnować ). Podajemy mięso z piersi obłożone jabłkami z dodatkiem zielonej sałaty ( może być np. roszponka z dodatkami ).
Pierś z drobiu z karmelizowanym jabłkiem
Mieso piersi z kurczaka zostawić w marynacie obłożone rozmarynem w chłodzie
Pierś z drobiu z karmelizowanym jabłkiem
Mięso wyjęte z marynaty obsmażyc na rumiano
Pierś z drobiu z karmelizowanym jabłkiem
Przełożyć mieso obsmażone na patelni ( wraz z smaczkiem z patelni) do garnka -podlać wodą i dusić
Pierś z drobiu z karmelizowanym jabłkiem
Przygotować karmelizowane jabłka z nutką pieprzu