nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Pierś z indyka na słodko-ostro

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Dla smakoszy dań słodko-ostrych.

Pierś z indyka na słodko-ostro Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pierś z indyka na słodko-ostro

 

  • 4 plastry z piersi indyka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 średnia cebula
  • 25 dag pieczarek
  • 3 garści kuleczek ziemniaczanych
  • marynata do mięs pikantna
  • 2-3 szczypty papryka słodka
  • 2-3 szczypty curry
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1-2 szczypty oregano
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia
  • 2 pomarańcze

Sposób przygotowania:

Pierś z indyka na słodko-ostro
1. Plastry mięsa marynujemy używając do tego podanych w składnikach przypraw. Wstawiamy do lodówki na godzinę. 2. Paprykę myjemy i razem z cebulą kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki. 3. Na patelni rozgrzewamy kilka kropli oliwy, po czym wsypujemy na nią pieczarki. Po chwili dosypujemy paprykę i cebulę. Dusimy, aż warzywa puszczą wodę, a papryka zmięknie. 4. Kuleczki ziemniaczane przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. 5. Na drugiej patelni mocno rozgrzewamy oliwę, po czym kładziemy na nią plastry zamarynowanego mięsa. Smażymy ok. 8 minut, aż się zarumieni i w środku będzie ścięte. 6. Po usmażeniu kawałki mięsa przekładamy do podduszonych warzyw i podduszamy przez chwilę. 7. Jedną pomarańczę przekrawamy na pól, po czym jedną z połówek kroimy w półplastry, a drugą w cząstki. Posłuży nam do ozdoby. Drugą przekrawamy na pół. 8. Przygotowujemy dwa talerze, na każdy z nich wyciskamy sok z połówki pomarańczy. 9. Na talerzu układamy porcje mięsa z podduszonymi warzywami i kuleczki ziemniaczane.
Pierś z indyka na słodko-ostro
Zamarynowane plastry piersi indyczej w trakcie smażenia.
Pierś z indyka na słodko-ostro
Usmażone mięso z warzywami - chwilę podduszamy, bo uzyskać właściwy smak.

Tagi:

marynaty indyk